כך מתמודדים עם שיווק מאוחר של עופות – בגלל עודפים: כלים ופתרונות, המאפשרים שליטה בקצב הגידול של העופות על ידי התאמות תזונתיות. אחת הדרכים היא, מתן דיאטה נפחית ודלת אנרגיה
אלון אייגר, תזונאי בעלי הכנף במפעל צמח תערובות
בצילום: טרייסי ויזמן מדריכת מגדלי בעלי הכנף (צילום: סטודיו עמקים)
הקדמה
בשנים האחרונות, ענף הפטם מתאפיין בחוסר יציבות של השוק, ובהתאמה גם בחוסר יציבות של מחירי העופות. אחת הסיבות לכך היא עודפים גדולים וחוסר התכנון ברמה ארצית. עודפים אלו גורמים, לא פעם, לדחיית שיווק ולהחזקת עופות בלולים עד לגילאים מאוחרים יחסית. עופות אלו ממשיכים לצרוך מזון ולגדול בהתאם לפוטנציאל הגנטי שלהם, דבר הגורם להפסדים כלכליים, הן מבחינת עלות המזון, והן בחוסר התאמה למשקל השיווק האופטימלי. כתוצאה מכך, עולה הצורך לבחון דרכים לעיכוב והאטת הגדילה, בין היתר על ידי גמישות בתזונת העופות.
ישנם מספר כלים ופתרונות, המאפשרים שליטה בקצב הגידול של העופות על ידי התאמות תזונתיות. אחת הדרכים היא, מתן דיאטה נפחית ודלת אנרגיה. תערובת שמכילה חומרי גלם מקומיים זמינים וזולים כגון רמולאז', סובין וקליפות דגנים נוספים. חומרי גלם אלו (בשל הרכבם ובשל תכונותיהן הפיזיקליות), הנם בעלי אנרגיה נמוכה, ובעלי נפחיות גבוהה בהשוואה לחומרי הגלם המסורתיים. היכולת של בעלי החיים להתמודד עם מזון בעל נפחיות גבוהה מוגבל בן היתר על ידי הקיבולת המרבית של מערכת העיכול.
נשאלות מספר שאלות
לאורך השנים טיפוח העופות התמקד בעיקר בקצב הגדילה, בדגש על גודל הטבחה בכלל ושריר החזה בפרט. האם העלייה בגודל הטבחה של הפטם המודרני, באה על חשבון גודל מערכת העיכול שלו? האם מערכת העיכול מתקרבת למקסימום הקיבולת שלה ובהתאם גם ליכולת שלה להתמודד עם מנות נפחיות?
במחקר שנערך לאחרונה בצפון אירלנד (Taylor J. et al 2021), נבדקה יכולתו של הפטם המודרני להתמודד עם דיאטה נפחית ברמות שונות. דילול המנה, נעשה על ידי קליפות שיבולת שועל (OH), או פולפת סלק סוכר (SBP). שני חומרים אלו עשירים בסיבים ודלים באנרגיה. במחקר נבדקה יכולתם של פטמים זכרים מזן Ross 308 להתמודד עם רמות הולכות וגדלות של מזון נפחי, במטרה לזהות את הגבול הפיזיולוגי שמגביל את צריכת המזון של העופות.
מהלך המחקר ותוצאותיו
528 אפרוחים בני יומם חולקו ל – 48 חדרים, כאשר עד גיל 7 ימים, חולקה להם מנה זהה וסטנדרטית של סטרטר. מגיל 8 ימים ועד 36 יום חולקו להם 7 מנות שונות: ביקורת, ביקורת מדוללת לשלוש רמות (15%, 30% או 45%) עם קליפות שיבולת שועל (OH), או פולפת סלק סוכר (SBP).
תוצאות המחקר הראו שצריכת המזון של העופות, גדלה בכל הטיפולים שקיבלו OH ו – SBP במנה, בטיפולים OH15 (135 גרם ליום), OH30 (140 גרם ליום) ו- SBP15 (138 גרם ליום) העלייה בצריכת המזון הייתה מובהקת, בהשוואה לטיפול הביקורת (106 גרם ליום). העופות פיצו על תכולת האנרגיה הנמוכה בטיפולים על ידי הגדלת צריכת המזון. העלייה הגדולה ביותר בצריכת המזון נצפתה בטיפול OH30 שתכולת האנרגיה שלו הייתה 2273 קק"ל\ק"ג לעומת 3081 קק"ל\ק"ג בטיפול הביקורת (נמוכה בכ- 26% מטיפול הביקורת). כמו כן, במהלך הניסוי, היו עדויות להסתגלות העופות למנות נפחיות, ובשבוע האחרון של הניסוי רק עופות מטיפול SBP45 היו עם ביצועים נמוכים יותר.

דיון
המחקר בדק את יכולת ההתמודדות של פטמים עם רמות הולכות וגדלות של מזון נפחי. כפי שניתן להבין מהתוצאות, דילול המזון גרם לעלייה בצריכת המזון של הפטמים. דילול המזון לא פגע (מלבד בטיפול אחד) בקצב הגדילה של הפטמים. תוצאות אלו מחזקות את ההנחה שוויסות צריכת המזון מבוסס על כמות האנרגיה הנצרכת. מזון עם אנרגיה נמוכה יותר יגביר את צריכת המזון של הפטמים.
תוצאות מחקר זה מחזקות תוצאות שמתקבלות מהשטח: שימוש בדיאטה דלה באנרגיה, מעלה את צריכת המזון ואינו פוגע בהכרח בביצועי הגדילה. ההנחה שהפטם המודרני איבד את היכולת להתמודד עם מזון נפחי עם רמות אנרגיה נמוכות איננה נכונה, והוא מפצה על כך בעזרת עלייה בצריכת המזון.
ובכל זאת, יש גבול ליכולת הפיזיולוגית של מערכת העיכול וכשעוברים אותו, ביצועי הגדילה נפגעים. ניתן לנצל עובדה זו במקרים בהם יש צורך לעכב את גדילת העופות. צריך להשתמש בכלי זה בזהירות מכיוון שהוא עלול לעכב את התפתחות העופות ולכן מומלץ להשתמש בו רק בסוף הגידול ולימים ספורים בלבד. בכול מקרה ההמלצה הגורפת היא להתייעץ עם תזונאי, או מדריך הזנה על מנת לתכנן את מהלך הגידול.
מפעל המזון "צמח תערובות", הוקם בשנת 1965 על ידי התאגדות של משקים חקלאיים באזור עמק הירדן, שמטרתה איחוד כוחות ושיתוף פעולה, שהם ערכים, המלווים את המפעל עד היום, המהווה מוקד כוח לכלל ענפי חקלאות בעלי החיים. צמח תערובות הנו מפעל אזורי בבעלות משקי עמק הירדן, דרום הגולן ומשקי עמק המעיינות והוא השלישי בגודלו בארץ לייצור מזונות לבעלי חיים. המפעל שבתחילת דרכו ייצר 180 אלף טון מזון לבעלי חיים, מייצר כיום מעל 260 אלף טון מזון, שמתוכם, 100 אלף טון לענף הפטם ו 45 אלף טון לענף ההודיים. בנוסף, המפעל מייצר תערובות וחליפות לענף החלב והבקר ונחשב ליצרן הגדול ביותר, לתערובות לענף המדגה בארץ נוסף על ייצור המזון לחיות משק, צמח תערובות הינה יצרנית המזון לחיות מחמד הגדולה והמתקדמת בישראל עם מגוון מוצרים המשווקים בארץ ובחו"ל.

פתרונות לייצור מזון בריא יותר
ב"צמח תערובות" פועלים להרחבת השימוש בטכנולוגיה למען ייצור מזון בריא יותר ורווחת בעלי חיים משופרת ומקדמים מחקר פיתוח וחדשנות, ופריצת דרך בתחומים השונים, כדי לאפשר למגדלים יתרון תחרותי.
בשנים האחרונות פותח קו מוצרים ייחודי ללא אנטיביוטיקה לפטמים, וסדרת המוצרים הייחודית נחשבת לפורצת דרך עולמית. בנוסף, החל מפעל 'צמח תערובות' לייצר גם מזון לכלבים בעלי מערכת עיכול רגישה, עם חלבון חדשני המופק מזבוב החייל השחור (BSF), היחיד המיוצר בישראל, ונחשב לאיכותי, בריא והיפואלרגני, הנמכר ומשווק בארץ ובאירופה, על פי תקנים אירופאיים קפדניים.

שירותי המפעל ללקוחות, כוללים ליווי מקצועי וממשקי, על ידי אנשי שדה ותזונאים, כמו גם סיוע בתכנון מקצועי והקמת תשתיות למשק. מפעל 'צמח תערובות' מספק את הבסיס היציב עליו עומדים המגדלים, ובתוך כך, מחזק את החקלאים, לפיתוח, צמיחה וביסוס.
חלק מהמחקרים 'במעבדת המחקר והפיתוח' במפעל 'צמח תערובות', עוסקים במציאת חומרים טבעיים, בעיקר מיצויים של צמחים, אשר יוכלו להחליף בעתיד את החומרים האנטיביוטיים, כדוגמת הממשק ללא אנטיביוטיקה אשר פותח בשיתוף עם חברת "עוף טוב", ומוכיח לראשונה, שניתן לגדל בעלי חיים בקנה מידה גדול ללא שימוש באנטיביוטיקה, ועדיין לשמור על רווחיות טובה. פיתוח זה התאפשר הודות לקפדנות בהקמת ובהזנת מסד נתונים לבעלי כנף, שהוקם בשנת 2000 ומאז מתעדכן במשך 20 שנה, ומאפשר מעקב אחר ביצועים, במטרה לשפר את איכות, רווחיות ויעילות הייצור במפעל.