איך למזער את הרס הרפד בגיל הצעיר

למה הרפד נהרס ומתגבש באופן פתאומי בגיל הצעיר למרות שהצפיפות עדיין נמוכה? התופעה קורית כיוון שאוורור המינימום אינו מתעדכן בהתאם לעלייה בצריכת המים והפרשת המים של העופות לרפד.

תרגום מאמרם של מייקל צזאריק ובריאן פיירצ’ילד מאוניברסיטת ג’ורג’י / פורסם באתר חברת אמבר
בצילום: רפד לולים (צילום המחשה:  LANCE CHEUNG / CC BY 2.0)

לרוב עדכון האוורור מתבצע בהתאם לגיל העופות בשבועות. עדכון זה אינו מטפל בעלייה באוורור שנדרשת במהלך השבוע עצמו בגילאים צעירים. עדכון אוורור ברמה השבועית מתאים יותר לגיל המאוחר, שם ישנו שינוי של כ5%- במהלך השבוע, אך לא לגיל הצעיר, בו יש שינוי של כ20%- או יותר כל יום. במהלך עשרת הימים הראשונים האפרוח מכפיל את משקלו פי .7 ע”מ לתמוך בגדילה המהירה הזו, צריכת המים של האפרוח  עולה גם היא באופן דרמטי.

טבלת צריכת מים של לול בישראל 15000) עופות):

 

שינוי מהיום הקודםצריכת מיםיום
2291
62.9%3732
47.7%5513
26.9%6994
28.8%9005
12.0%10086
12.7%11367
3.5%11768
13.6%13369
13.5%151710
24.6%ממוצע עליה

 

כאשר צריכת המים עולה באופן דרמטי שכזה, הפרשת המים לרפד והלחות לאוויר כמובן עולות גם הן. כיוון שמטרתנו היא לשמור על רטיבות קבועה ונמוכה ברפד, אוורור המינימום צריך לעלות ביחס מתאים ללחות שנוספת ללול.

לדוגמא, אם העופות מוסיפים 2000 ליטר שתיה ביום, עדכון האוורור צריך להיות כזה שיוציא את כל המים שנוספו מתוך הלול.  על כל ליטר נוסף שנכנס ללול, יש צורך להגדיל את האוורור ע”מ שיוציא את אותו ליטר. למרות שכ20%- מהמים ששותים נטמעים בשרירים שהעוף בונה, העוף מקבל גם מים מן המזון, כך שבסופו של דבר כל העלייה בכמות השתייה מגיעה לרפד ולמבנה.

יש לקחת בחשבון שמעבר למים שנכנסים למבנה כתוצאה מהשתייה והמזון, חימום הלול על ידי שריפת הגז יוצר מים נוספים אשר צריכים לפנות מהמבנה. על כל ליטר גז שנשרף נוצר כליטר מים נוסף שצריך לפנות. לכן, בתחילת הגידול ובמיוחד בחורף כשכמויות הגז הנשרפות גדולות, יש צורך להגביר את פינוי המים עד פי 2 לעומת הפינוי הנדרש כתוצאה משתיה ומזון בלבד. עובדה נוספת אליה יש לשים לב היא זרימת האוויר מהאינלטים. כאשר והאויר לא זורם בצורה נכונה לתוך הלול ולא מתחמם  ומתייבש מספיק, היכולת שלו להוציא לחות היא קטנה יותר ויהיה צורך להגביר את כמות האוויר שבה משתמשים.

טבלה 2 : עליה יומית בדרישה לאוויר במהלך האימון:

 

תוספת אוורור יומית באחוזיםזמן
עבודה
ב-5 דקות
מינימום אוורור כדי

לשמור על 50%

לחות cfm

צריכת מים ל30000- עופות )ליטר(    טמפרטורה
בצלזיוס
 

גיל )ימים(

637023032.220
110%1277047331.941
55%18120071931.672
34%24161096131.393
29%322070120731.114
23%392540144930.835
19%453020169230.566
17%543530193830.287
15%624050218030.008
14%704600242629.729
12%775160266829.4410

הטבלה אינה מייצגת מבחינת הכמויות, אך מדגימה באופן יפה את השינוי היומי שצריך להתבצע מיום ליום במהלך עשרת הימים הראשונים לגידול.

הדרך הטובה ביותר להבין שאנחנו כמגדלים נמצאים בפיגור בהיבט של הגברת האוורור היא לבחון את הלחות היחסית בלול באופן יומי. אם הלחות עולה סימן שאנו לא מכניסים מספיק אוויר ע”מ לפנות את הלחות העודפת שמופרשת. המטרה היא לבצע התאמות באוורור על בסיס יומי כדי להימנע מהגעה לנקודה שהרפד מתקשה, האמוניה במבנה עולה והעופות מתחילים להיפגע.

צריך להיות פרואקטיבים בנושא הזה ולא לחכות להרעה במצב הרפד ע”מ להבין שאנחנו לא מאווררים כמו שצריך. אם הלחות בלול עולה במשך מספר ימים, הכרחי לשנות את האוורור באופן דרמטי כדי להחזיר את הרפד למצב טוב. שינוי האוורור באחוזים בודדים לא יפתור את המצב במידה והרפד החל להתקלקל כיוון שאם הלחות עלתה במשך כמה ימים כנראה נכנסה כמות גדולה של רטיבות ללול ואותה צריך להוציא ע”מ לחזור לרפד טוב.

השינוי היומי צריך להיות 30%-20% ללא קשר לעלייה בלחות, כך שעל מנת לתקן צריך לשנות בסדרי גודל של 50%. כמה שהשינוי יעשה מהר יותר ובאופן דרמטי יותר, הסיכוי להחזיר את הרפד למצב נורמלי יהיה טוב יותר.

דוגמא לגרף טמפרטורה ולחות במצב של הגדלה לא מספקת של האוורור והצטברות לחות בלול ובמצב תקין:

מקור: מתוך המאמר המקורי

 

כתבות נוספות

גידול ויצור עופות בר קיימא

במסגרת הכנס העולמי ל”מזון בר קיימא” בחסות האו”ם שיתקיים בספטמבר השנה. התבקשו המדינות להכין נושאים, הצעות ומחשבות לעתיד יצור המזון בשנים הבאות חזי כהן צילום: