בדיקת משרד החקלאות: בכמה עלתה צריכת מוצרי הלול?

אביב הגיע – פסח בא ועימו עלייה גדולה בצריכת מוצרי משקי העופות. על פי נתוני משרד החקלאות, עופות וביצים מככבים על השולחן הישראלי. השנה פסח ייחגג באווירה מיוחדת וחג החירות יקבל משמעות מרגשת במיוחד

דני בלר
צילום: Image by RitaE from Pixabay 

השנה, יותר מתמיד, חג הפסח הקרוב מסמל את החירות, עם בוא החיסונים והחזרה לשגרה אליה כל כך התגעגענו. לקראת חג הפסח, משרד החקלאות ופיתוח הכפר סוקר את הנתונים והמספרים אודות ענפי הבשר, הדגים והביצים. אז מה הישראלים אוהבים יותר לאכול ביום יום ומה הם אוהבים לאכול יותר בארוחת החג החגיגית? איך משפיע אסון הזפת בחופי הים התיכון על צריכת הדגים? האם השנה הישראלים צרכו יותר ביצים מבשנים קודמות? אין ספק שהשנה הזו הציבה בפנינו לא מעט אתגרים אך גם תחביבים חדשים. רבים מאתנו גילינו את תחביב הבישול והאפייה הביתית, והרשתות החברתיות נשטפו בטרנדים חולפים, בין אם זה אפיית חלות, עראיס ביתי או אפיית עוגיות יחד עם הילדים. אז איך הקורונה השפיעה על העדפות המזון והצריכה שלנו?

בענף הביצים, מנתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומועצת הלול, עולה כי הישראלי צורך מדי שנה כ-230 ביצים, ובחודש כ-19 ביצים בממוצע. בפסח האחרון של שנת 2020, עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-20%, לעומת אותה התקופה בשנת 2019, בה הביקוש עלה בכ-10% בלבד. העלייה העודפת בביקוש בשנת 2020 נבעה מהחלת הסגר הראשון, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה בארץ וברחבי העולם. עלייה דומה ניתן לראות גם בענפי הבשר והעוף. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות" ורק כ-12% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות" כמו ביצי חופש, ביצי אומגה 3, ביצים סופר טרייה וביצים אורגניות. בישראל מיוצרות מדי שנה כ-2.3 מיליארד ביצים המגודלות על ידי 2,830 מגדלים. מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים של הארץ: בגליל המערבי מיוצרים כ-67% מהיקף הביצים בישראל.

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, הישראלי הממוצע צורך כ-230 ביצים בשנה. צריכה זו נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות. על סמך השוואה של 154 מדינות בשנת 2017, סין דורגה במקום הגבוה ביותר בצריכת ביצים לנפש עם 22. 358 ביצים, ואחריה יפן ומקסיקו. בשנת 2019, עמדה הצריכה בארה"ב על 287 ביצים לנפש.

בענף העוף, בשנת 2019 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-64 ק"ג לנפש בשנה. בשנת 2020, לקראת חג הפסח נצפתה עלייה במיוחד בביקוש לעוף של כ-46% ברשתות השיווק לאור השפעות משבר הקורונה (בשנת 2019 עלה הביקוש בחגים בכ-25.8%) בהשוואה לממוצע כמות בשר העוף הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים".

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, בשנת 2019 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-64 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדה ב-31.3 ק"ג לנפש בשנה, בארה"ב המדורגת במקום השני נצרכו כ-50.1 ק"ג לנפש בשנה ומלזיה במקום השלישי עם כ-48.7 ק"ג לנפש בשנה. הממוצע העולמי נאמד ב-14.7 ק"ג לנפש בלבד. כיום, בענף העוף פועלים כ- 550 מגדלים.

כתבות נוספות

הכשרת דור חדש בענף הלול

המדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית רואה בשילובה עם הקהילה שבסביבתה חלק בלתי נפרד מחזונה לפתח חקלאות

קרא עוד