בתוכנית העבודה של משרד החקלאות: קידום הרפורמה בלולי ההטלה

משרד החקלאות ופיתוח הכפר הציג השבוע בפני וועדת הכלכלה של הכנסת את תכנית העבודה לשנת 2023. בין היתר, התוכניות עוסקות בביטחון המזון של תושבי ישראל, בהעלאת הפיריון ובמחקר ופיתוח בענפי החקלאות השונים. בענף הלול, התוכנית מדבר על השלמת הרפורמה בענף ההטלה ויישום החלטות הממשלה מהשנים 2007 ו-2010
צילום: דני בלר

המשימות העיקריות בתוכנית במיקוד מנכ"ל המשרד, הינן  הקמת מינהל לביטחון מזון לאומי וגיבוש הסכמים בינלאומיים להבטחת מלאי מזון של מדינת ישראל. התוכנית מדברת עוד על היערכות למתן תמיכות ישירות לחקלאים, טיפול  במשבר ידיים עובדות בחקלאות – הגדלת מספר העובדים ושינוי מודל הקצאת עובדים זרים בכל ענפי החקלאות.

הרכב תקציב התמיכות בחקלאות
הרכב תקציב התמיכות בחקלאות

בענף ההטלה, המשימה העיקרית תהיה יישום החלטת הממשלה מ-2007 ו-2010 להשלמת הרפורמה לשם עמידה בתנאי הווטרינריה, הרווחה והסביבה.

ביולי 2007 התקבלה החלטת ממשלה על רפורמה בענף ההטלה הכוללת תכנית שדרוג מקיפה של לולי ההטלה. זרז מרכזי להחלטה זו הייתה התפרצות מגפת שפעת העופות.

על פי דוח הצוות המקצועי של משרד החקלאות שהוקם במסגרת התכנית, נטען כי "לולי ההטלה בהם נעשה שימוש בארץ עד אז הם בני עשרות שנים, ולרוב אינם עומדים לוטענת המשרד, אינם עומדים בדרישות סניטריות ווטרינריות המקובלות כיום, ואף לא ניתן להתאימם אליהן. לטענת המשרד, רמת הבטיחות הביולוגית של הלולים נמוכה והתרנגולות בהם חשופות להידבקות מפולשים חיצוניים. כמו כן, קרבתם של הלולים אלה לאלה ולמגורי אדם מגבירה את הסכנה להתפשטות מהירה של מגיפות וכן יוצרת מטרדי רעש, זיהום, אבק, ריחות וכדומה. בנוסף לכך, מציין הדוח, רמת היעילות של הייצור בלולים אלה, הנעשה באופן ידני בעיקרו, נמוכה ואיכות הביצה המופקת נמוכה יחסית. עיקר מטרתה של התכנית היא העברת המשקים הקיימים מתוך מרכזי היישובים אל מתחמי לולים חדשים, מוגנים יותר מבחינה תברואתית ופחות מזיקים מבחינה סביבתית, המאפשרים ייצור יעיל, בטוח ואיכותי יותר של ביצים".

הלולנים דחו טענות אלה בכל המפגשים: הרי תושבי ישראל צורכים ביצים על בסיס קבוע, עוד מלפני קום המדינה. ביצה הישראלית נחשבת איכותית, זמינה תמיד – גם בימי משברים ומלחמות. עוד נוצר מצב אבסורדי, על פיו לולנים ששידרגו את הלולים על פי רפורמה קודמת, נאלצים בימים אלה לבצע שינויים ואף לסגור לולים. הדברות בין גורמי המקצוע ונצגי הלולנים נמשכים גם בימים אלה.

כתבות נוספות

הכשרת דור חדש בענף הלול

המדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית רואה בשילובה עם הקהילה שבסביבתה חלק בלתי נפרד מחזונה לפתח חקלאות

קרא עוד