מתקפת הטרור ומלחמת חרבות ברזל פגעו קשה בשני אזורים חקלאיים חשובים ביותר: בעוטף עזה, בו מצויים לולי פטם והודים ובקו העימות, המייצר למעלה מ-70 אחוזים מאספקת הביצים של ישראל. ארגון השומר החדש פרסם דו"ח מיוחד, אשר מיפה את היקפי הפגיעה – אלה הנתונים
צילום: מתוך הדו"ח
בעוטף עזה ובקו העימות נעשים מאמצי על לספק לישראל תוצרת חקלאית טרייה, בענף הלול לולנים מסכנים עצמם באיסוף ביצים תחת ירי ארגון הטרור חיזבאללה. לולים ניזוקו מרקטות גם בעוטף עזה וגם בקו העימות. ברור היום לכולם, אך ספק אם למקבלי ההחלטות, עד כמה חשוב שישראל לא תהיה תלויה באספקת המזון שלה בייבוא.
גם כשיורים על הלולנים בגבולות ישראל, יש מי שסבורים שצריך לשעוט קדימה עם כל מיני רפורמות, חשובות ככל שיהיו. בענף הלול, כך מספרים לנו לולנים למן תחילת הלחימה, הם עסוקים בדבר אחד: לשרוד. "איך אני אקח עכשיו הלוואות לשדרג את הלול… הזוי. אי אפשר להגיע ללול, אני מסכן את עצמי בשביל לאסוף ביצים, מי יבנה עכשיו לול רפורמה כשנסראללה יורה עלינו. איש לא יודע מתי תסתיים המלחמה או אם אנחנו הולכים למשהו חמור יותר. אם אני לא מגדל ביצים, וגם במושבים האחרים לא, לא יהיו מספיק ביצים בישראל. יהיה פה גירעון של מיליוני ביצים. אני לא מחדש לך: ככל שמתארכת המלחמה, יש בעולם מי שפחות ופחות סובלים אותנו, עד כדי חרם. מי ימכור לך ביצים בכמויות שצריך בישראל?".
מדו"ח שפרסם הארגון, עולים נתונים עגומים: רובם חקלאי ישראל מכל רחבי הארץ דיווחו כי נפגעו מהמלחמה (89% על פי נתוני הדו"ח). 19% העידו כי עצרו את פעילות המשק לגמרי.
ניכרים הבדלים בהיקפי הפגיעה באזורים שונים בארץ: בגבול הצפון – 25% העידו כי עצרו את הפעילות לגמרי, ו-65% העידו כי המשק נפגע באופן חלקי, ברחבי הצפון 67% העידו על פגיעה חלקית. בעוטף עזה – 35% מהמשקים עצרו לגמרי את הפעילות, ו-63% העידו שהמשק נפגע חלקית. הפגיעה במשקים הייתה בכלל הענפים, כאשר ענף הלול דיווח על כ-20% מהלולנים שנאלצו לעצור את הפעילות כליל.
כתבה נרחבת תתפרסם בגיליון הקרוב של עיתון "משק העופות"