המכס בגובה 25% שהיה צפוי להיכנס לתוקף ב-15 באפריל נדחה ב-90 יום, ומונע שיבושים חמורים באספקת התירס לתעשיית ההזנה לבעלי חיים
קרדיט צילום: Image by KamranAydinov on Freepik
חדשות מעודדות לענף המספוא באירופה: האיחוד האירופי הודיע על השהיה של 90 יום בהטלת צעדי נגד כלפי סחורות מארצות הברית, כולל מכס בגובה 25% על תירס אמריקאי – מהלך שהיה צפוי להיכנס לתוקף ב-15 באפריל ולהקשות משמעותית על יבוא תירס ליבשת.
ספרד, אחת המדינות המובילות באירופה ביבוא דגנים, הייתה עלולה להיפגע במיוחד מהמכס, לאחר שרכשה כמויות גדולות של תירס מארה"ב בעונת 2024/25. לפי איגוד יצרני המזון לבעלי חיים הספרדי (CESFAC), מספר אוניות עם מטען תירס מארה"ב כבר נמצאות בדרכן לחופי ספרד – ודחיית המכס מאפשרת את פריקתן ללא עיכוב או תוספת עלות.
"היום אנחנו רגועים יותר מאתמול," אמר חורחה דה סחה, מנכ"ל האיגוד, לסוכנות רויטרס. "היו מספר אוניות שהיו עלולות לאחר את מועד הכניסה הצפוי של המכס, והדחייה סייעה למנוע מצב בעייתי."
החשיבות של תירס מיובא לתעשיית ההזנה בספרד גבוהה במיוחד, בעיקר לנוכח אוכלוסיית חזירים רחבת היקף במדינה. אף שיצרנים יכולים לעבור לספקים חלופיים כגון אוקראינה, ברזיל או להשתמש בדגנים אחרים כמו חיטה – עלויותיהם לטווח הקצר נחשבות גבוהות יותר מהתירס האמריקאי.
על אף ההקלה הזמנית, הדגיש דה סחה את הצורך הדחוף בגיוון מקורות האספקה, בעיקר על רקע חוסר הוודאות במדיניות הסחר עם ארה"ב מאז שובו של הנשיא דונלד טראמפ לתפקיד. לדבריו, "האלטרנטיבה הטובה ביותר שעומדת לפנינו כרגע היא ארגנטינה", אך הגישה הקבועה לתירס מארגנטינה עדיין חסומה בשל מגבלות רגולטוריות של האיחוד האירופי בנוגע לשאריות חומרי הדברה.