הדור הבא של המשק החי מגיע להנובר

תערוכת EuroTier 2026, מן האירועים הבינלאומיים החשובים לגידול מקצועי של בעלי חיים, תתקיים בנובמבר ותעמיד במרכז את החיבור בין רובוטיקה, חיישנים, בינה מלאכותית ונתוני עתק לבין רווחיות, רווחת בעלי חיים וקיימות. לצד פתרונות לרפת, ללול ולדיר יוצגו טכנולוגיות להזנה, מספוא, בטיחות ביולוגית, הפחתת פליטות וייצור אנרגיה במשק החקלאי

צילומים: יח"צ יורוטייר, על פי סעיף 27 א'

הלחץ הכלכלי על מגדלי בעלי החיים הולך וגובר: תשומות המזון והאנרגיה מתייקרות, כוח האדם נעשה קשה יותר לגיוס, דרישות הסביבה ורווחת בעלי החיים מתרחבות, ובמקביל נדרשים המשקים לשמור על תפוקה, בריאות ואיכות. על הרקע הזה תיפתח בהנובר שבגרמניה EuroTier 2026, שתבקש להראות כיצד טכנולוגיה חכמה יכולה להפוך את המידע הנאסף ברפת, בלול, בדיר ובמכון התערובת להחלטות מדויקות יותר ולניהול יעיל של המשק.

אינטליגנציה בגידול בעלי חיים
EuroTier 2026, מן האירועים המקצועיים המרכזיים בעולם בתחום גידול בעלי החיים וניהול משק החי, תתקיים בין 10 ל-13 בנובמבר במרכז הירידים בהנובר. הנושא המוביל שנבחר לתערוכה הוא אינטליגנציה בגידול בעלי חיים, והוא משקף שינוי עמוק המתרחש בענף: מעבר ממיכון של פעולה בודדת למערכות מחוברות, האוספות מידע, מנתחות אותו ומסייעות למגדל לקבל החלטות בזמן אמת.

לפי מארגני התערוכה, החיבור בין טכנולוגיות מבנה, הזנה, חליבה, טיפול בזבל, מספוא ולוגיסטיקה לבין רובוטיקה, חיישנים, בינה מלאכותית, נתוני עתק ופלטפורמות דיגיטליות יכול לשפר את איכות התהליכים במשק. המטרה היא להגדיל את ביצועי בעלי החיים, לצמצם את עלויות המזון, האנרגיה והעבודה, להפחית פליטות ובמקביל לשפר את בריאות בעלי החיים ורווחתם.

הדגש אינו על טכנולוגיה לשם טכנולוגיה. בתקופה של שחיקת רווחיות ותחרות גוברת, המערכות החדשות נדרשות להוכיח ערך מעשי: לחסוך זמן עבודה, לזהות מוקדם תחלואה או ירידה בצריכת מזון, לדייק את המנה, להפחית בזבוז ולספק למנהל המשק תמונה ברורה יותר של המתרחש בכל קבוצה ובכל שלב ייצור.

מרובוט חליבה ועד ניהול מבוסס נתונים
באולמות התערוכה יוצגו פתרונות אוטומציה ורובוטיקה למגוון רחב של פעולות, ובהן חליבה, האכלה, ניקוי, ניטור בעלי חיים וניהול האקלים במבנים. מערכות חישה ומצלמות מאפשרות כיום לעקוב אחר פעילות, רביצה, אכילה, שתייה, העלאת גירה ושינויים התנהגותיים, ולהתריע כאשר בעל חיים או קבוצה חורגים מהדפוס הרגיל.

השלב הבא הוא חיבור מקורות המידע למערכת ניהול אחת. במקום שמנהל הרפת או הלול יידרש לעבור בין תוכנות ודוחות, המגמה היא ליצור פלטפורמות שמצליבות נתוני ייצור, בריאות, הזנה, אקלים ואנרגיה. בינה מלאכותית אמורה לסייע בסינון כמויות גדולות של נתונים ובהצפת המידע המחייב פעולה, אך ההחלטה הסופית נשארת בידי המגדל ואנשי המקצוע המלווים את המשק.

במסגרת מתחם Barn Robot Event יוצגו בהדגמות חיות פתרונות רובוטיים למערכות חליבה אוטומטיות. ההדגמות יתמקדו לא רק בפעולת החליבה עצמה, אלא גם באופן שבו דיגיטציה ואוטומציה עשויות להקל את עומס העבודה, לשפר את יעילות התהליך ולקדם את רווחת הפרות ברפת.

הזנה, מספוא ובטיחות ביולוגית
עבור מגדלים רבים, המזון הוא רכיב ההוצאה הגדול ביותר במשק. לכן, כל שיפור באיכות המספוא, בדיוק המנה וביעילות ההאבסה עשוי להיות בעל משמעות כלכלית ניכרת. EuroTier 2026 תציג מערכות להכנת מזון, ערבול וחלוקה, ניטור צריכה, התאמת מנות לקבוצות ייצור וצמצום פחת לאורך שרשרת ההזנה.

מתחם מיוחד לייצור מספוא יתמקד בגידולי תחמיץ, חציר ומספוא גס, מהקציר ועד ההחמצה והאחסון. החידושים בתחום מבקשים לסייע בשמירה על איכות תזונתית, להפחית הפסדים וליצור רציפות בין עבודת השדה לבין צורכי בעלי החיים. עבור הרפתן או מגדל הצאן, איכות המספוא אינה מסתכמת בבדיקת מעבדה: היא משפיעה על צריכת המזון, בריאות הכרס, התנובה ועלות המנה.

לצד ההזנה תוקדש במה מקצועית לבטיחות ביולוגית ולבטיחות המזון לבעלי חיים. מומחים מן המחקר, התעשייה והשטח ידונו באיכות חומרי הגלם, היגיינה, מניעת חדירת מחוללי מחלות, ניהול סיכונים וטכנולוגיות חדשות למעקב ולמניעה. אלה נושאים בעלי חשיבות מיוחדת בענפי הלול והחזירים, שבהם אירוע תחלואה עלול להתפשט במהירות ולגרום נזק כבד למשק ולשרשרת הייצור.

דרך החלב: מהגנטיקה ועד השיווק
אחד המוקדים הבולטים בתערוכה יהיה EuroTier Milky Way, פורמט חדש שייפרס על פני אולמות 11, 12 ו-13 ויחבר את כל שרשרת הערך של ענף החלב. המבקרים יוכלו לעבור בין פתרונות בתחומי הגנטיקה והטיפוח, זיהוי בעלי חיים, ממשק המרעה, מבני רפת, ייצור מספוא, הזנה, חליבה וקירור, עיבוד החלב ושיווקו.

הרעיון הוא להציג את הרפת כמערכת שלמה ולא כאוסף של מכונות נפרדות. החלטה בתחום הגנטיקה משפיעה על מבנה העדר ועל פוטנציאל התנובה; איכות המזון משפיעה על בריאות הפרה ועל הרכב החלב; מערכת החליבה מייצרת מידע שיכול לתרום לניטור בריאות העטין; וצריכת האנרגיה של הקירור והחליבה קשורה ישירות לכלכלת המשק.

לצד התצוגה הטכנולוגית יתקיימו הרצאות, שיחות מומחים, סיורים מודרכים והדגמות. קהל היעד כולל רפתנים, מגדלי בקר לבשר, חברות לעיבוד חלב, קבלנים ונותני שירותים, וטרינרים, יועצים, חוקרים וסטודנטים. בכך מבקשים המארגנים ליצור מפגש בין הפיתוח הטכנולוגי לבין הניסיון המצטבר במשקים.

לול, דירים והפחתת פליטות
ענפי העופות והחזירים יקבלו בתערוכה מסגרות תוכן ייעודיות. הבמות המקצועיות יעסקו בממשק, הזנה, בריאות, היגיינה, רווחת בעלי חיים והפחתת פליטות, תוך בחינת הקשר בין הדרישות המקצועיות והסביבתיות לבין יכולתו של המשק להישאר תחרותי.

במת המומחים לענף העופות תתמקד בהתפתחויות בייצור ובשיטות הממשק, על רקע דרישות גבוהות בתחום הבטיחות הביולוגית, איכות המזון, רווחת העופות וציפיות משתנות של השוק והצרכנים. מתחם נוסף להפחתת פליטות יציג תהליכים וטכנולוגיות שנועדו לצמצם את ההשפעה הסביבתית של גידול חזירים ועופות, בלי להתעלם מבריאות בעלי החיים ומכלכלת המשק.

בין הכיוונים המקצועיים הצפויים לעמוד במרכז נמצאים אוורור ובקרת אקלים, טיפול בזבל ובהפרשות, הפחתת אמוניה, ניהול מדויק של המזון והמים וניטור רציף של תנאי המבנה. הצגת המערכות זו לצד זו מאפשרת למגדל לבחון לא רק ביצועים טכניים, אלא גם את היכולת לשלב אותן במבנה קיים ובשגרת העבודה.

המשק כיצרן אנרגיה
במקביל ל-EuroTier תתקיים תערוכת EnergyDecentral, העוסקת בייצור אנרגיה מבוזר ובחיבור שבין חקלאות, פסולת אורגנית ומשק האנרגיה. יוצגו פתרונות בתחומי ביוגז וביומתאן, אנרגיה סולרית, אגירה, קוגנרציה ומימן, לצד מודלים עסקיים וטכנולוגיות לשימוש יעיל יותר באנרגיה.

עבור משקי בעלי חיים, החיבור הזה טבעי במיוחד. זבל בעלי חיים ושאריות אורגניות יכולים להפוך מחומר הדורש טיפול למשאב המשמש לייצור אנרגיה ודשן. מערכות סולריות ואגירה עשויות להפחית את התלות ברשת ולסייע בניהול עומסי צריכה של חליבה, קירור, אוורור והאבסה. עם זאת, כל השקעה כזו דורשת בחינה פרטנית של עלויות ההקמה, הרגולציה, תעריפי האנרגיה, זמינות חומרי הגלם ויכולת התחזוקה במשק.

חקלאות בתוך מבנים ומקורות מזון חדשים
לצד ענפי המשק המסורתיים תתקיים תצוגת Inhouse Farming – Feed & Food Show, שתעסוק במערכות ייצור מזון בתוך מבנים ובכלכלה מעגלית. המתחם יכלול פתרונות לגידול חרקים, אצות, פטריות, דגים וסרטנים, וכן מערכות אקוופוניקה וחקלאות אנכית.

התחום עשוי להשתלב בעתיד גם בשרשרת המזון לבעלי חיים, בין היתר באמצעות פיתוח מקורות חלבון וחומרי גלם חלופיים. הדרך ליישום רחב עדיין תלויה בעלויות, בהיקף הייצור, באיכות התזונתית, בבטיחות וברגולציה. עם זאת, עצם שילובו בתערוכת משק חי מרכזית מעיד על כך שהדיון בענף כבר אינו מוגבל רק לשיפור התערובת הקיימת, אלא כולל גם חיפוש אחר חומרי גלם ומערכות ייצור חדשות.

חלון ראווה עולמי לענף
היקפה של EuroTier הקודמת ממחיש את מעמדה של התערוכה. בשנת 2024 השתתפו בה קרוב ל-2,200 מציגים והגיעו אליה כ-120 אלף מבקרים מקצועיים. מרבית המציגים היו מחוץ לגרמניה, ובקרב המבקרים נרשמה נוכחות רחבה של חקלאים, מנהלי משקים ומקבלי החלטות.

מעבר לדוכני החברות, התוכנית כוללת מאות הרצאות, דיונים, הדגמות ומפגשי נטוורקינג. שדרת החדשנות תרכז מוצרים ורעיונות שנבחרו במסגרת פרסי החדשנות של התערוכה, ותאפשר למבקרים להשוות בין פתרונות ולפגוש את המפתחים. הבמות המקצועיות יחולקו לפי ענפים ונושאים, ובהם בקר, חזירים, עופות, בטיחות ביולוגית, שיווק ישיר, אנרגיה וחקלאות בתוך מבנים.

עבור אנשי מקצוע מישראל, התערוכה עשויה לספק הזדמנות לבחון כיצד מדינות וחברות אחרות מתמודדות עם אתגרים המוכרים היטב גם למשק המקומי: מחסור בכוח אדם, עומסי חום, עלויות הזנה ואנרגיה, בריאות העדר והלהקה, דרישות סביבתיות והצורך להפיק יותר מכל יחידת תשומה. הערך אינו נמצא רק ברכישת מכונה חדשה, אלא גם בהיכרות עם תפיסות ניהול, שיטות עבודה ופתרונות שניתן להתאים לתנאים בישראל.

מידע למבקרים
EuroTier 2026 תתקיים בין 10 ל-13 בנובמבר 2026 במרכז הירידים בהנובר, גרמניה. במקביל יתקיימו EnergyDecentral ותצוגת Inhouse Farming – Feed & Food Show.
לפרטים ולסיוע למבקרים מישראל: 054-4448498, דואל: ms_son@netvision.net.il

כתבות נוספות