היערכות ישראל לביטחון מזון ארוך טווח: תכנית "ביטחון מזון 2050" יוצאת לדרך

משרד החקלאות וביטחון המזון גיבש תכנית אסטרטגית כוללת, המתמודדת עם אתגרי זמינות המזון, שינויי האקלים והשלכות מלחמת חרבות ברזל, להבטחת אספקת מזון יציבה ומקיימת עד שנת 2050
קרדיט צילום: משרד החקלאות וביטחון המזון

מדינת ישראל, המתמודדת עם לחצי מזון גוברים ונמצאת במציאות גיאופוליטית מורכבת, יוצאת לדרך עם שלב ראשון ומשמעותי בגיבוש התוכנית הלאומית לביטחון מזון עד שנת 2050. תכנית זו, בהובלת משרד החקלאות וביטחון המזון, מהווה תשתית להבטחת אספקת מזון סדירה ואיכותית לאזרחי המדינה, על רקע אתגרי הסביבה, האקלים והמשבר הביטחוני המחריף.

אבי דיכטר, שר החקלאות וביטחון המזון, ציין את חשיבות שיתוף הפעולה עם כלל משרדי הממשלה, המשרדים הכלכליים והמשרדים להגנת הסביבה, להצלחת הפרויקט: "במציאות של מדינת אי מוקפת אויבים, תכנית ביטחון המזון 2050 מהווה נדבך מרכזי בביטחון הלאומי שלנו, בהגדלת ייצור מקומי, ובהוזלת עלויות הייצור והפצת המזון".

השפעות המלחמה על ענף הלול והחקלאות המקומית
ענף הלול, הנמצא במוקד אספקת החלבון המקומית, סובל במיוחד מהשלכות המלחמה: מגבלות התנועה והחשש הביטחוני מעכבים את הובלת העופות לאזורי השחיטה, והמחסור בכוח אדם פוגע בתפוקה הכוללת. תכנון לטווח הארוך דורש פתרונות ייחודיים לאתגרים דוגמת ביטחון ביולוגי מפני מחלות, תכנון מחדש של רשתות האספקה ועידוד כניסה של עובדים צעירים למקצועות חקלאיים.

יובל ליפקין, ראש מנהל ביטחון המזון, הדגיש את חשיבות חיזוק החקלאות המקומית והיכולת להתמודד עם משברים כמו המלחמה המתמשכת: "המציאות מוכיחה כי רק באמצעות תכנית ארוכת טווח נוכל להבטיח ביטחון מזון בעתות משבר. ענף הלול חיוני לחוסן הלאומי שלנו, ועלינו למצוא דרכים להתמודדות עם חוסר הוודאות במשאבים ובכוח האדם".
התמודדות עם שינויי האקלים ומעבר לטכנולוגיות מתקדמות
התוכנית לא מתמקדת רק באספקה הנוכחית אלא גם באתגרי העתיד, כמו שינויי האקלים שמסכנים את הייצור החקלאי. משרד החקלאות מוביל מחקר וחדשנות להתמודדות עם האתגרים, כולל פיתוח טכנולוגיות חקלאיות מתקדמות. התוכנית כוללת תמיכה בפיתוח טכנולוגיות חדשות לשיפור יעילות הייצור, קידום מערכות חקלאיות מותאמות אקלים, והקמת מערכי הדרכה לחקלאים לעידוד שילוב טכנולוגיות חדשות.

כתבות נוספות