גידול תרנגולי הודו בתקופות חמות, מהווה בעיה למגדלים. תרנגולי הודו, מגיבים קשה לתנאי חום. בתנאי סטרס החום, הם מנסים לשלוט בחום גופם ולהפחית את 'עומס' החום על הגוף
חזי כהן
בתמונה: תרנגולי הודו
(צילום: ALEXAS FOTOS / PIXABAY)
אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על ביצועי תרנגולי הודו, בזמן "סטרס" חום הוא צריכת המזון. צריכת המזון מעלה את טמפרטורות הגוף, זה נקרא "תוספת החום של האכלה", ולכן בתנאי מזג אוויר חמים עופות ותרנגולי הודו יפחיתו את צריכת המזון כדי להפחית את 'נטל החום' הנוסף הזה. יחד עם זאת תרנגול ההודו צריך להמשיך ולקבל את כול הצרכים התזונתיים היומיים, כדי לשמור על קצב גדילה אופטימלי. האם מתן הזנה מעושרת (ריכוזים גבוהים יותר של אנרגיה וחלבון) בתקופות גידול חמות, ישפרו את ביצועי הגדילה ונצולת המזון?
תצפיות שדה וניסיונות מבוקרים, נעשו בנושא השפעת ההזנה על ביצועי תרנגולי הודו בתקופות גידול חמות.
לאחרונה, נערך ניסוי נוסף בנושא, בשיתוף חברת BUT האנגלית עם חברת Gmbh הגרמנית במתקן הניסויים של חברת "קרטסהפן" Kartzfehn בגרמניה. בניסוי זה נבדק, האם ניתן להפחית את "דיכאון" האכילה במזג אוויר חם (קיץ), באמצעות התערבויות תזונה שונות. תרנגולי הודו זכרים מזן B.U.T 6 קיבלו דיאטת הזנה שונות באנרגיה, חלבון וריכוז חומצות אמינו. בנוסף, ניתנו תוספי הזנה לימים חמים.
תכנון ניסיון
התקופה נבדקה מגיל 0 עד 147 יום
מספר תרנגולי הודו בכל חדר: 67
24 חדרים סה"כ = 1608 תרנגולי הודו
הטיפולים התזונתיים:
דיאטת תערובת הביקורת הייתה דיאטת תערובת תרנגולי הודו מסחרית המבוססת על המלצות תזונה של חברת B.U.T.
טיפולים 1 עד 4 התבססו על אנרגיה משתנה, ריכוז חלבון גולמי וחומצות אמינו, הוזנו מגיל 6 שבועות עד 21 שבועות (ראה טבלה להלן). הטיפול הסופי (5) הוזן מגיל שבוע עד 21, והתבסס על טיפול תזונתי 4 עם רמות מוגברות של נתרן והספקת ויטמינים ובטאין דרך המים כדי לתמוך עוד יותר בבריאות העופות.
תוצאות
1) משקל גוף אופטימלי וניצולת המזון FCR)) הושגו ברמות אנרגיה וחומצות אמינו גבוהות יותר (טיפול 1 טיפול 2) תוך שמירה על חלבון גולמי באותה רמה כמו הביקורת. תרנגולי הודו שניזונו מדיאטות ריכוז החלבון הגולמי נמוכות גרמו למשקל סופי נמוך יותר וניצולת מזון גרועה יותר, ביחס לאלו שהוזנו בחלבון הגולמי הגבוה יותר ללא קשר לאנרגיה או לרמת חומצת אמינו.
2) רמות התמותה היו נמוכות בכל הטיפולים, 'משטר התמיכה' (טיפול 5) הראה תמותה דומה לביקורת.
3) תשואה אופטימלית של בשר חזה הושגה בטיפול 1, תרנגולי הודו זכרים שניזונו מטיפולי חלבון גולמיים נמוכים יותר הביאו לתשואה הנמוכה ביותר בבשר החזה.
בנוסף לניתוח התוצאות המקצועיות, נערכה בדיקה והערכה של מצב הרגליים וכף הרגל לפי שיטת הוקינג. היה הבדל קטן מאוד (מינימלי) בציונים של כף הרגל בתרנגולי הודו שהוזנו בדיאטות השונות. נראתה נטייה שבה תרנגולי הודו שהוזנו בתערובות דלות חלבון גולמי, קבלו מספר גבוה יותר של ציון "0" ו- "1" ביחס לתרנגולי הודו שקבלו הזנה בריכוז חלבון גבוה.
מסקנות
1) לפי התוצאות שהתקבלו, ירידה בריכוז החלבון הגולמי נטתה לגרום לביצועים מופחתים ביחס לטיפולים אחרים. דבר זה מצביע על כך שמרכיב של החלבון הגולמי, כגון חומצות אמינו מסר נמוך ו-או חומצות אמינו לא הכרחיות, עשוי להגביל את ביצועי תרנגולי הודו זכרים מזן B.U.T.
2) שילוב של בטאין וויטמינים נוספים ("משטר התמיכה"), לא הראה שום יתרונות על פני הטיפולים האחרים, מבחינת בריאות העופות או הביצועים. הדבר הזה מצביע על כך שתוספות ספציפיים אלה עשויים שלא לסייע בהפחתת הביצועים בתנאי גידול בקיץ.
3) התוצאות מצביעות על כך: אסטרטגיה לשמירה על ביצועי תרנגולי הודו בתנאי קיץ, צריכה להיות כרוכה על ריכוז חלבון גולמי תוך העלאת רמת האנרגיה וריכוז חומצות האמינו.
לסכום: בכול מקום ומקום, יש לבחון את התוצאות גם מבחינה כלכלית. יתרונות מקצועיים אינם מספיקים כדי לבחון את היעילות הכללית .