יצרנים גדולים משתלטים על שוק הפטם ה"צהוב" בסין – הקטנים נעלמים

דו"ח אמריקאי חושף: המגדלים הגדולים שומרים על יציבות ואף מרוויחים יותר, בעוד חוות קטנות מתקשות לשרוד ונאלצות לצאת מהשוק
קרדיט: Photo by Raymond Pang on Unsplash

שוק הפטם ה"צהוב" בסין – אחד מסוגי הפטם הפופולריים במדינה – עובר תהליך מואץ של ריכוזיות. לפי דו"ח עדכני שפרסם משרד החקלאות האמריקאי,(USDA) היצרנים הגדולים בתחום הצליחו לשמור על יציבות ואף לרשום עלייה ברווחיות בשנת 2024, בעוד מגדלים קטנים ממשיכים לצמצם פעילותם ואף לנטוש את הענף כליל.

הדו"ח, שפורסם במסגרת רשת המידע החקלאי הבינלאומית GAIN, מצביע על כך שהתייעלות, טכנולוגיה מתקדמת ועלויות ייצור נמוכות מעניקים ליצרנים הגדולים יתרון תחרותי ברור. לעומתם, החוות הקטנות מתקשות להתמודד עם התנודות בשוק ועם רמות המחירים הנמוכות – וכתוצאה מכך, חלקן חדלו לפעול או צמצמו משמעותית את ההיקפים.

המגמה צפויה להתחזק גם בשנים הקרובות, כאשר יצרנים גדולים מתכננים להרחיב את פעילותם לצפון סין – אזור שנתפס כבעל פוטנציאל לצמיחה בשל מחסור יחסי בקרקעות חקלאיות בדרום, שם מרוכזת כיום רוב תעשיית הפטם הצהוב. המעבר צפונה צפוי לייצר מרכזי ייצור חדשים ולענות על ביקושים מתפתחים.

הדו"ח מציין כי גודל אוכלוסיית העופות מהדור ההורי בשנת 2024 מבטיח אספקה מסחרית סדירה גם בשנת 2025. עם זאת, הירידה בייצור מצד השחקנים הקטנים היא הגורם המרכזי לירידה בהיקף הכולל של גידול הפטם הצהוב בשנה הנוכחית.

הציפייה היא שהמשך ההתכנסות של השוק סביב מספר מצומצם של יצרנים גדולים תעצב את עתיד הענף – הן מבחינת פריסה גאוגרפית והן מבחינת מבנה הבעלות והתחרות.

כתבות נוספות