לולים תחת אש: חלק מהלולנים בקו העימות לא מסכימים להתפנות – וממשיכים לספק ביצים

במשרד האוצר חוששים מחוסרים משמעותיים בביצים אם תתרחב המלחמה בצפון. רוב הלולים בישראל מרוכזים בקו העימות,  כ–70% מלולי המטילות מרוכזים בגליל ובגולן בחלקם ביישובים צמודי גדר. הלולניםפ במשקים המשפחתיים מייצרים כ–1.6 מיליארד ביצים בשנה — כ–73% מסך התוצרת בישראל

בצילום: לול שנפגע בעוטף ישראל (צילום סלולרי)

בלולים ביישובים צמודי הגדר,  עד 5 ק"מ מגבול לבנון — מרוכזות כ–4.25 מיליון מטילות, האחראיות על הטלת יותר ממיליארד ביצים בשנה, כמחצית מסך התוצרת הישראלית. בשל האפשרות להשבתה של הלולים,  מאחר והלולנים מפונים, נפתחו במשרד החקלאות מכסות יבוא של 50 מיליון ביצים באופן מיידי, ומכסות נוספות ייפתחו בהתאם לצורך.

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח, ציין  כי החקלאים בצפון כבר מוכנים לתרחיש של מלחמה.  במקרה של מלחמה ארוכה תיתכן פגיעה בביטחון המזון: "גם אנו נערכים להתרחבות הלחימה בגזרה הצפונית. כבר עכשיו חקלאים סמוכי גבול נאלצו לעזוב את הבית שלהם ואת השטחים החקלאיים שלהם, שנהפכו לשטח צבאי סגור על פי צו אלוף. קיימים חקלאים שלא הסכימו להתפנות — בעיקר לולנים, רפתנים ובעלי דירי עזים. הם מתחזקים את בעלי החיים וממשיכים לספק ביצים וחלב במתכונת מצומצמת".

"אם המלחמה תמשיך לטווח הארוך, מן הסתם ביטחון המזון ייפגע. נוסף על כך, קיימת עזיבה משמעותית של עובדים זרים לתאילנד", ציין בראיון לתקשורת. עם זאת, יש לציין כי במלחמות ישראל ובסבבי לחימה קדומים, ציבור הלולנים, נתוני השירוצים, מכוני התערובת ועוד – המשיכו לספק תוצרת. לולנים רבים במשקים הקטנים ממשיכים לעבוד תחת אש.

כתבות נוספות

הכשרת דור חדש בענף הלול

המדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית רואה בשילובה עם הקהילה שבסביבתה חלק בלתי נפרד מחזונה לפתח חקלאות

קרא עוד