מגדלי העופות התבשרו לאחרונה על עליה גבוהה במחירי הגרעינים למספוא לבעלי חיים. המשמעות הכלכלית, עלית מחיר היצור של גידול הפטם ב- 15% לערך
מאת: חזי כהן
צילום: Image by Klaus Beyer from Pixabay
בחודש האחרון, התבשרו מגדלי העופות על עליה גבוהה במחירי הגרעינים למספוא לבעלי חיים. לפי הנתונים, מחירי הגרעינים עלו בממוצע ב- 24% (20-30 אחוז בהתאם לסוג הגרעין). המשמעות הכלכלית, עלית מחיר היצור של גידול הפטם ב- 15% לערך. נכון לעכשיו, העלייה לא באה לביטוי מלא, בעקבות מלאי הגרעינים שהיו במכוני התערובת במחירים ישנים.
החקלאים ומנהלי אינטגרציות מודעים לכך, שהחל מחודש מרץ הקרוב, המחירים החדשים יבואו לידי ביטוי ממשי בעלויות היצור. כולם מבינים שהמצב בענף רק ילך ויחמיר. כבר כיום, המצב בשלוחת הפטם קשה מאוד. עודפי היצור בלולים מחיבת את המשחטות לעבד את העופות ולהביא אותם לשוק במחירי הפסד. לפי דווח של מנהלי האינטגרציות, ההפסדים הולכים ומצטברים (2-3 ₪ על כל ק"ג משווק). עם עליית מחירי הגרעינים והתערובות, עלויות יצור הפטם יגדלו בעוד 15%, התמורה בשוק תישאר כמו שהיום, הנזק ילך ויגדל. כבר עכשיו, המשחטות ומנהלי האינטגרציות נכנסות "למשטר חרום". הקטנת עלויות והתייעלות זה שם המשחק. צמצום מחלוקות בשרשרת היצור, הקטנת כמויות היצור (בהתאם עם המגדלים). עצירת פרויקטים קיימים ומתוכננים ועוד. כולם רוצים רק לשרוד.
ברור לכולם, שרק בהבנה ובהסכם להגבלת היצור, יהיה אפשרי לצאת מהמשבר. קברינטי הענף יושבים חודשים רבים למציאת הבנה בין כול הגורמים. יו"ר ארגון מגדלי העופות מציין, כי רק הסדרים בין משקי מגדלי הרבייה להפחתת כמות הביצים (כול התארגנות רבייה צריכה להוריד משק רבייה אחד), או להגיע להבנות על הקטנת כמות האפרוחים השבועית ב- 10-15 אחוז. לפי הנתונים שנבדקו, אין מקום ל- 5.1 מיליון אפרוחים בשבוע, הכמות השבועית הרצויה היא כ- 4.5 מיליון.
כולם זוכרים את שנת 2018 שנגמרה באסון כלכלי (הפסדי ענק של חצי מיליארד ₪) ומבקשים לא לחזור לאותה שנה. ענף הלול יודע עליות ומורדות במשך השנים. תמיד אירועים חיצוניים שאינם בשליטה (בצורות, שיטפונות) מעלים ומורידים את מחירי המזון. בדרך כלל הענף ידע להתאים עצמו למחירים החדשים. האירועים הפנימיים, המחלוקות ואי ההסכמות בין הגורמים המייצרים, הם שמבאים למשברים בענף.
התקווה, שהגורמים בענף יידעו להתעשת ולהבין שגורל הענף בידיהם.