המנכ"ל אורן לביא, יו"ר ועד העובדים אייל לוי וראשי ענף הלול מבקרים בחריפות את כוונת האוצר לסגור את יחידת שה"מ ולהחליפה במיקור חוץ, בטענה שהמהלך יפגע ביעדי המשרד ובחקלאים הקטנים שאין ביכולתם לממן הדרכה פרטית
משרד האוצר מקדם יוזמה להפרטת שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) של משרד החקלאות, כחלק מהליך קיצוצים בחוק ההסדרים לשנת 2025, במטרה להתמודד עם הוצאות המלחמה והפינוי האזרחי. על פי התכנית, שירותי ההדרכה יינתנו במיקור חוץ, תוך צמצום 105 תקנים והפחתה הדרגתית בתקציב המשרד בשלוש השנים הקרובות.
מנכ"ל משרד החקלאות, אורן לביא, מתנגד למהלך בתוקף: "זהו מהלך חסר אחריות שיפגע בייצור החקלאי ובחקלאים הקטנים והבינוניים, שלא יוכלו לממן הדרכה פרטית או מחקר עצמאי כפי שעושים הקונצרנים הגדולים.", אמר בראיון לאתר "דבר". לדבריו, סגירת שה"מ תוביל לפגיעה ישירה בהעברת ידע מהמחקר לחקלאים בשדה, וביכולת לאתר ולפתור אתגרים בזמן אמת.
אייל לוי, יו"ר ועד עובדי המשרד, הזהיר מפגיעה חמורה בעובדי המשרד ובתפקודו: "משרד האוצר לא יכול לקצץ עשרות תקנים ולהעביר את השירות למיקור חוץ ללא מחשבה מעמיקה על ההשלכות. אנו נבחן את צעדינו ונפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו.", אמר באותו ראיון.
גם קברניטי ענף הלול התייחסו ללכוונה במהלך דברים שנשאו במהלך "יום הביצה" שנערך אתמול, שני. יו"ר המועצה לענף הלול, שמואל לויט, התייחס לחשיבותו של שה"מ כגוף המעניק הדרכה איכותית, זמינה תמיד ובעלת ערך רב, לבעלי משקים משפחתיים, כאשר שה"מ הוא חלק מההצלחה שלהם ויכולתם להביא ביצועים מצויינים.
מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי עופות, דיבר עם הנוכחים במפגש שנערך בזום, כשרקע אזעקות ויירוטים של ירי חיזבאללה בדרום. הוא העלה על נס את עבודת שה"מ, הנעשית בשיגרה ובחירום ומזה למעלה משנה, תחת מלחמה חזית הדרומית והצפונית. מדריכי שה"מ מסייעים ללולני קו העימות ועוטף עזה ללא הפסקה. הלולנים עושים את עבודתם תחת אש וסיכון אישי רב. מדריכי שה"מ המשיכו לתת להם את אותו שירות איכותי, כאשר בזכות הידע והניסיון הרב של שירות ההדרכה, הם סייעו ללולנים בקווי העימות להמשיך לתפקד ולספק לתושבי ישראל תוצרת לול איכותית – ביצים ועופות מהטובים בעולם – גם בימים של לחימה קשה.
במהלך יום הביצה נשא דברים גם מנהל שה"מ, חגי שניר, אשר התייחס לקשר רב השנים עם ציבור הלולנים העבודה המתמשכת, גם בימי חירום.
במשרד החקלאות מזהירים כי מעבר להדרכה במיקור חוץ לא יוביל לחיסכון משמעותי. לדבריהם, תחשיב ראשוני מראה כי עלות התמיכה במפגשים פרטיים צפויה להגיע ל-38 מיליון שקלים בשנה – עלות גבוהה יותר מהתקציב הנוכחי של שה"מ.
כמו כן, מציעים באוצר להעביר את פעילות ההדרכה למכון וולקני, אך במשרד החקלאות מתריעים כי המכון אינו ערוך למשימה זו ואינו עוסק בהדרכת חקלאים, מה שידרוש תוספת תקנים ומשאבים שלא קיימים כרגע.
משרד האוצר הגיב כי המהלך נעשה במטרה "לייעל את השירותים הממשלתיים ולספק שירותי הדרכה ברמה גבוהה עם פחות תקציב וכוח אדם". משרד החקלאות, לעומת זאת, טוען כי הפגיעה ביחידת שה"מ תוביל לפגיעה ישירה בחקלאות הישראלית ובביטחון המזון, דווקא בעיתוי קריטי שבו החקלאים מתמודדים עם השלכות המלחמה והמשימות רק הולכות וגדלות.
"זו הצעה שתגרום להגדלת הוצאות ולא לחיסכון," סיכם לביא, "ואני מתנגד לכל התערבות של האוצר בניהול הפנימי של יחידות המשרד."