סיקור מיוחד: הוועידה ה-35 של ארגון מגדלי העופות

הוועידה ה-35 של ארגון מגדלי העופות בישראל נערכה בבית הפלמ"ח בתל אביב. במהלכה, ראשי הארגון, ראשי ההנהגה החקלאית, חברי כנסת וסגני שרים נשאו דברים חשובים. מרגש במיוחד היה טקס הענקת אות "יקיר הארגון" לארבעה אישים – יעקב כהן, יוסי ברג, מריו ברק וניסו דהן, שתרמו לאורך שנים רבות לקידום הסקציות השונות, להתמקצעות הלולנים ולקידומו של ענף הלול בכלל. כל הדוברים, ללא יוצא מהכלל, התייחסו לרפורמה המאיימת על עתידו של המשק המשפחתי. התמונות והקולות- בכתבה

מאת: דני בלר
צילומים: דני בלר

ביום חמישי, ה-24 במרץ, נערכה בבית הפלמ"ח הוועידה ה-35 של ארגון מגדלי העופות, בסימן השמירה על המשקים המשפחתיים, חיזוקו של ענף הלול בישראל ואזהרה מפני פגיעה בביטחונם התזונתי של תושבי המדינה על ידי הנהגת רפורמות דורסניות, שיביאו לחיסולו של ענף הלול המקומי.

בטקס נכחו צירי וועידת ארגון המגדלים, ראשי מוסדות הארגון וכן, נשאו דברים ראשי הארגון, סגני שרים וחברי כנסת.

באירוע הוענק "אות יקיר הארגון" לארבעה אישים, על תרומתם רבת השנים לענף הלול ולמגדלים.

וידאו: סרטון הוועידה ה-35 של ארגון מגדלי העופות

אלה שמות יקירי ארגון מגדלי העופות – וזהו פועלם

יעקב כהן – אשר שימש כמזכיר הארגון, איש מושב מלאה שבחבל התענך, מלווה את ענף הלול בישראל שנים רבות. יעקב כהן הוא דוגמא ומופת לאיש ציבור.  בשנת 2003 נבחר כמזכיר ארגון מגדלי העופות ונדרש לאתגרים רבים, בהם ביטול התכנון בפטם ובהודים. גולת הכותרת בפעילותו הייתה הרפורמה בענף ההטלה. פעל לטובתו של הענף, לקידומו ולמען המגדלים. יעקב הוא מחלוצי הלול האורגני בישראל.

יוסי ברג  – הינו מדריך הלול הותיק בישראל. הוא אינו מפסיק לעבוד גם בגיל 81. בין תפקידיו – רכז תשלובת הלול בקיבוץ משמר השרון, עוסק מזה עשרות שנים כמדריך לגידול פרגיות ומטילות, בין היתר מדגרות פלק. תורם מניסיונו הרב והידע הבלתי נדלה שברשותו להצלחת הענף, מלווה לולנים ואנשי מקצוע, מסייע ללולנים בגידול ובהשגת ביצועים מיטביים ענף המטילות.

מריו ברק – איש קיבוץ ניר יצחק אשר בנגב המערבי, רכז לול הפטמים הוותיק, איש רב ניסיון וידע בגידול עופות, אשר בתפקידו תרם ותורם רבות לקידום ענף הפטמים בקיבוצו ובישראל. ברק הינו אחד הלולנים הותיקים בענף הפטם, חלק משושלת לולנים אשר מאז קום המדינה, מרכזים במקצועיות את הענף בקיבוץ. הוא בנה חוות לולים לתפארת, השיג תוצאות מקצועיות מרשימות בתקופה קשה לאיזור עוטף עזה. בידע שצבר, ניהל משך מספר שנים את שיווק העופות למשחטות עוף קור של קיבוצי המשק המערבי. הוא אף יצא לאפריקה, להדריך בחוות לולים בכל הקשור לשרשרת הגידול. כציוני אמיתי, שעלה מארגנטינה לנגב, מימש את חזונו של בן גוריון להפרחת האיזור.

ניסו דהן – איש מושב מי עמי, שבמסגרת תפקידיו הרבים שימש שנים רבות כמרכז לול ההודים במי עמי, פעיל ומרכז סקציית ההודים בארגון מגדלי העופות, מלווה שנים רבות את מגדלי ההודים בישראל. האות הוענק לו על פועלו רב השנים למען מגדלי ההודו ולקידום ענף ההודו בישראל.

וידאו: טקס הענקת תואר "יקיר הארגון" (צילום: פוטו יורי, פרלוד, עבור ארגון מגדלי העופות)

במהלך הטקס נשאו בכירי הענף דברים – כשכולם מתייחסים לאתגרים העומדים בפני ענף הלול בכלל ושלוחת ההטלה בפרט, בעקבות הרפורמה שמנסים להוביל משרדי החקלאות והאוצר:

שוקי בשן, יו"ר ארגון מגדלי עופות, סיפר כי בעבר, כל החלטה בעניין גורלו של ענף הלול, נעשתה בהסכמה בין הממשלה לבין וועדת השישה, בה חברים ראשי ענף הלול וההנהגה החקלאית. "אנחנו נדרשים לעקוב אחרי נושאי צער בעלי חיים ונושאי איכות סביבה ואיכות המזון, אבל כל המערכות הסובבות אותנו נדרשות לדבר איתנו ובמיוחד משרד החקלאות".

"עם שאינו מעריך את החקלאות, ההווה שלו מעורפל ועתיד המזון שלו בסכנה. האירועים האחרונים בעולם מוכיחים זאת".

ח"כ מיכאל ביטון, יו"ר וועדת הכלכלה, המלווה את ענף הלול: "לפעמים מישהו מתבלבל, רוצה להנמיך אותנו, להוריד את ראשנו. תהיו גאים במה שאתם מייצרים למדינה מזה 70 שנה. אתם מבחינתי חלוצים, מלח הארץ. אני לא רואה באולם חברים בני 20, אני לא רואה פה צעירים שיהיו דור ההמשך בחקלאות, כי זה לא קל. אתם קמים מדי בוקר לחוסר וודאות, אני רואה באיזה גישה פונים אליכם. תהיו גאים בראשי הארגון, שמייצגים אתכם בכנסת".

מיכאל ביטון סיפר כי כילד גר בעצמונה שבגוש קטיף, אצל אחיו ועבד בלול ההודים. "גדלתי בירוחם, אך פגשתי בענף הלול כבר אז בהיותי נער. לא ידעתי כמה קשה לשמור על הענף שלכם".

ביטון אמר כי בענף בפטם בו אין תכנון, מספר המגדלים ירד והריכוזיות גדלה. לדבריו, המצב הרצוי הפוך, בו רבים יכולים להתפרנס, כשכמה משקים עובדים ביחד. "צריך לבדוק איך יוצרים יתרון גדול למשק הקטן".

"משרד החקלאות לא נהג בהגינות כאשר הביאו את התקנות שלושה ימים לפני תום המועד, ניהלנו משא ומתן, לא היה תום לב. הייתה סכנה שייווצר וואקום משפטי, פניתי לראשי הענף, אישרו תקנה שלא היו יכולים לחיות איתה, אבל זה סיבוב ראשון. כעת משרד החקלאות מבקש לשנות התקנה".

"מאשימים את המגדלים בחוסר בביצים, מאשימים אותם ביוקר מחיה, לענף הזה יש מחיר קבוע והוא לא אשם ביוקר במחיה".

ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית:
"ממשלה שעבדנו קשה שתקום, התבררה כלא טובה לחקלאות, אך לא נרים ידיים. התנועה הקיבוצית לא תיתן יד למי שינסה לשבור את הענף ההטלה".

מזכ"ל תנועת המושבים, עו"ד עמית יפרח: "התחלנו עם איום מאוד משמעותי לבטל את התכנון בענף ההטלה, הצלחנו יחד עם ההנהגה להוציא את האיום מחוק ההסדרים, יצרנו את היכולת להשיב את הענף הזה להיות מתוכנן, על מנת שיהיה עוגן כלכלי לתושבי הצפון. הצלחנו בקרב הבלימה, טרם הצלחנו לייצר מתווה. אני מאמין שנצליח במשימה של יצירת מתווה ארוך זמן".

ח"כ ענבר בזק, המלווה את ציבור הלולנים:  "סיימנו דיון חשוב בכנסת בנושא הפיצוי של שפעת העופות, חשוב שתדעו שיש לכם נציגים בכנסת, שרוצים שתמשיכו לגדל עופות וביצים". ח"כ בזק יזמה את הדיון בנושא הפיצוי למשקים שנפגעו משפעת העופות.

מנכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן: "אני חושב שמשרדי החקלאות והאוצר שכחו את הדברים הבסיסיים ביותר של הציונות, כפי שאמר טרומפלדור: 'במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון שם יעבור גבולנו'. בגליל העליון, מול גבול הלבנון, יושבים מגדלי הביצים. למי שלא מבין שבלי תוצרת ישראלית אנחנו נהיה בצרות, באה מלחמת רוסיה והזכירה לכולנו את חשיבות האמירה. כל חזיונות השווא של מי שמרגיש שהוא ממציא את הגלגל כמו שר האוצר וחבריו, בטעות יסודם. אנחנו נשמור על אחדותנו ונמשיך להיאבק".

מולי לויט, מנכ”ל מועצת הלול: "מברך את כל הנוכחים, על עריכת הוועידה, בתקופה כל כך סוערת, תרתי משמע. מאז הוועידה הקודמת, לפני 4 שנים, עברנו כמה שרי אוצר ושרי חקלאות. הארגון הוביל את כל המאבקים מול הרגולציה בצורה מעוררת כבוד".

"אנחנו צריכים להבין שהמערכת כולה עומדת לפני ראיה חדשה מצד ציבור הצרכנים, כאשר נושא רווחת העוף הינו נושא חשוב. אנחנו צריכים ליצור שיתוף פעולה עם הציבור. מי כמוכם יודע שעוף החי ברווחה, הייצור שלו יותר טוב. נדגיש את הנושא של טריות המזון, שאיש אינו יכול להתחרות בו מול היצרן הישראלי. האתגרים בפני ענף ההטלה כבדים מאוד. חשוב להגיע להסכמות, תוך שמירה על עקרונות. אבטחת אופק תכנוני ארוך טווח, שיאפשר ללולנים להיערך בהתאם. הדבר השני זה השתתפות המדינה בהשקעות. אם אנחנו רוצים שישמר המשק המשפחתי, המדינה תצטרך להשתתף בהוצאות. יש צורך בהתאמת לוח זמנים וטרינרי ללוח הזמנים של אישורי התב"ע והתקציב".

אלון שוסטר, סגן שר הבטחון ושר החקלאות לשעבר:  "אנחנו בימים של מערכה. בנושא ענף הלול מאתגרות אותנו גישות שונות לנושא רווחת בעלי החיים. זהו נושא שמאתגר אותנו, נושא מאוד מהותי שהוא חלק מאותן רפורמות. אנחנו צריכים צריכים תוכנית רחבת היקף, שתאפשר לקבל תוצר בריא. נעמוד על כמה וכמה דברים בדרך למצוא את האיזון הנכון בין הגידול לייצור, אנחנו רוצים לתת פרנסה למשק המשפחתי לאורך הגבולות".

מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי העופות: "ימים קשים עוברים על מגדלי עופות. ימים של משבר גיאופוליטי שלכאורה רחוק מאיתנו, אך כבר משפיע על הכלכלה העולמית ומשבר אקלים שאת תוצאותיו אנחנו מרגישים בימים אלה, אשר גורם לירידת התפוקה החקלאית. דווקא בימים אלה פועל משרד החקלאות ועומד בראשו, באופן המנוגד לאינטרסים הלאומיים של אזרחי מדינת ישראל.  פעולותיו של שר החקלאות תחת ידו המכוונת של שר האוצר ופקידי האוצר, מעמידים בסכנה מוחשית את ביטחון המזון של תושבי מדינת ישראל. הם מפקירים את ההתיישבות הכפרית, את המושבים והקיבוצים, השוכנים על גבול הלבנון ועוטף עזה".

אלקבץ קבל על כי משרדי האוצר והחקלאות מפיצים מידע לא מדויק על כי החקלאים אשמים ביוקר המדינה, "בעוד שהמדינה אחראית על מחירי הדלק ובעלי רשתות השיווק שמושכים דיווידנדים של מאות מיליוני שקלים".

ח"כ יאיר גולן, סגן שרת הכלכלה והתעשייה, אמר כי שבעוד שמדד המחירים לצרכן עלה בעשור האחרון עלה ב-24%, מחירים הדלק, המזון לעופות ועוד, עלו בלמעלה מ-100 %. הרווחיות של החקלאים נשחקה מאוד. ח"כ גולן אומר כי אין בעיה עם החקלאים, ואין בעיה לבצע רפורמה אם היא נערכת לאורך זמן ובצורה מושכלת.

"התכנון 'המשוקץ' כביכול, לא עושה רע, לא ללולן ולא לצרכן. ענף החלב מתוכנן ולמרות התכנון התפוקה של הפרה הישראלית היא הגבוהה בעולם. אם מבטיחים  מחיר, יש תכנון ויש מכסות, אז מה הבעיה. אפשר לעשות מהפכה בענף הלול, אפשר לאחד יצרנים, אפשר לבנות לולים מודרניים, אפשר הכל, לעשות רפורמה, אבל לא באופן שמקריס אלפי אנשים ומביא אותם אל עברי פי פחת. יש לולנים רבים שמסמנים את גבולות ישראל. מה אנחנו רוצים שיהיה בפריפריה: בתי נופש להיי-טקיסטים מתל אביב או חקלאים שמייצרים מזון. אני לא באתי לקושש קולות, באתי להגן על אנשים שנלחמתי עבורם עכל חיי הבוגרים. אני רוצה לראות את האיזור משגשג".

באירוע קיבלו צירי הוועידה סקירה ומידע חשוב למגדלי העופות מאת שמוליק תורג'מן, מנכ"ל קרן נזקי טבע בחקלאות  – אשר עומדת בקשר רצוף עם ציבור הלולנים, גם ברגעים הקשים. תורג'מן סקר את שנעשה בשנה החולפת – ואת הצפוי בשנה הקרובה.

סיקור מלא של הוועידה יובא בגיליון חג הפסח של עיתון "משק העופות".

כתבות נוספות