המהלך צפוי להגדיל את ייצור הבשר המקומי ולצמצם את תלותה של המדינה בייבוא, כחלק מתכנית כוללת לביטחון תזונתי
צילום: Saken Kenzhebayev
ממשלת קזחסטן הכריזה על הקמת 29 חוות גידול עופות חדשות ברחבי המדינה, במטרה להוסיף כ-220 אלף טונות בשנה לתפוקת הבשר המקומית עד שנת 2027. עלות הפרויקט מוערכת בכ-830 מיליון דולר, מתוכם כ-495 מיליון דולר ייגויסו בהלוואות. על פי התכנית, החוות ייבנו ב-12 מתוך 17 האזורים המנהליים של קזחסטן.
לדברי שר החקלאות הקזחי, איידרבק ספארוב, מהלך זה הוא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר לצמצום התלות בייבוא מוצרים חיוניים. מלבד עופות, קזחסטן עדיין אינה מספקת את מלוא צרכיה בחמשת המוצרים הבאים: סוכר, גבינה, נקניקים ודגים. במקביל, הממשלה משקיעה בהרחבת תשתיות אחסון המזון, כאשר בתכנון להקים 92 מתקני אחסון בנפח כולל של 690 אלף טונות בשנתיים הקרובות.
על פי הנתונים הרשמיים, במהלך תשעת החודשים הראשונים של 2024 ייבאה המדינה כ-110.5 אלף טונות של בשר עופות, בשווי של כ-147.8 מיליון דולר, במקביל לייצוא של כ-35.3 אלף טונות בשווי של 58.3 מיליון דולר. אולם, למרות ההתרחבות, אנליסטים מזהירים כי עלויות הייצור המקומיות נחשבות גבוהות ביחס למדינות כמו בלארוס, ברזיל וסין. רימה גחובה, אנליסטית מקומית, ציינה כי המחיר לייצור ק"ג בשר עוף במדינה עומד על כ-1.5 דולר – גבוה משמעותית מהרמות שנצפו במדינות מתחרות.
גחובה מייחסת את עלויות הייצור הגבוהות למחירי ההזנה, עלויות לוגיסטיות, מיעוט ציוד וטכנולוגיות מתקדמות, וכן תנאי הלוואות נוקשים. לדבריה, למרות התכניות להפוך את קזחסטן לשחקן דומיננטי בשוק הבינלאומי, המדינה תצטרך להתמודד עם האתגרים הללו כדי להפוך את התעשייה המקומית לתחרותית, לצמצם את היבוא ולהגדיל את הייצוא.