תחום בעלי כנף בשה"מ – משרד החקלאות ופיתוח הכפר, ערכו ל'שולחן עגול', שיתקיים ביום שלישי, ה-4 ביולי, באולם הכנסים שבבניין ההנהלה – משרד החקלאות בבית דגן. בכנס נידון עתידו של ענף ההטלה, בעקבות הרפורמה, אשר עלולה להשפיע בעיקר על הלולנים הוותיקים במשקים המשפחתיים. המפגש נערך בזום ובמפגש פרונטלי, בהשתתפות לולנים רבים. את הכנס ארגנה חגית ארזי, משה"מ, יחד עם צוות מדריכי שה"מ. בחלקם מהדיון היה רוחות סערו, במיוחד כאשר דובר על נושא פדיון המכסות, על פיו לולן שיפדה את מהכסה שלו, ייגרע מהענף לצמיתות
בצילום: ד"ר אסף לוי, מנהל אגף גורמי ייצור, משרד החקלאות (צילום: דני בלר)
סגן שר החקלאות, משה אבוטבול, אמר כי הוא מלווה את הלולנים ואת הארגון במטה להביא לפתרונות, גם לאור התקנות וכי יש לעשות הכל כדי שהפתרון יסייע בצרה מיטבית ללונים שיחליטו לפרוש. נושא הפרישה מסעיר את הלולנים בקו העימות, מאחר וזו פרנסתם היחידה. מגדלים רבים נמנעים מלאכלס את הלולים, בשל חוסר הוודאות הרב בענף ומבקשים תשובות.
ד"ר אסף לוי ממשרד החקלאות סקר את מתווה הפידיון, על פי הסכם שנחתם ביוני 2022. על פי מתווה זה, קרן הפיצוי לפורשים מענךף ההטלה יעמוד תחילה על סכום של 100 מיליון שקלים, כאשר ערך הפיצוי לביצה יעמוד על סף 1.5 שקלים.
לולי הטלה נטושים. מה יהיה עתיד המשק המשפחתי? (צילום: דני בלר)
על פי המתווה, המכסות שייפדו יוצעו במכרז של משרד החקלאות למגדלים חדשים, שיקימו לולים על פי התקנים. כספים שייגבו בסבב המכרים, עד לסכום של 50 מיליון שקלים, יופנו לסבב נוסף של פורשים.
כמו כן, יהיו קריטריונים ברורים באשר לזכאות לפיצוי, בהם כי המכסה המזכה היא המכסה הרשומה במועצת הלול, ממנה יוחרגו תוספת 100,000 ביצים שניתנה לאורך השנים ותוספת שניתנה ב-2022. המתווה מבדיל בין מחיר הביצה לפי תאריכי המכסה – 1.5 שקל לביצה לבעל מכסה שמכסתו נקבעה לראשונה עד לשנת 2014, 0.75 שקל לביצה לבעל מכסה שמכסתו נקבעה לראשונה לאחר שנת 2014.
התנאי לקבלת הפיצוי הוא יציאה מהענף.
מדובר במתווה אשר למעשה יחרוץ את גורלם של לולנים רבים ועל כן, ראשי הארגון והשלוחות מנהלים מגעים אינטנסיביים עם השר, סגנו ומנכ"ל המשרד באשר ליישום.