האם פולין תישאר יצרנית בשר העופות הגדולה ביותר באיחוד?

האם פולין תישאר יצרנית בשר העופות הגדולה ביותר באיחוד?

דוח USDA מעריך כי בשנת 2020 ייצור בשר העוף הפולני יעלה ב- 1.5% לעומת 2019. כתוצאה מגידול בביקוש.  למרות גידול מתון זה, פולין תישאר יצרנית בשר העופות הגדולה ביותר באיחוד

חזי כהן

ייצור בשר הפטם בפולין, מהווה 85% מכלל ייצור בשר העופות.  יצור בשר תרנגולי הודו מהווה 14%, ושניהם מעובדים בעיקר על ידי משחטות ומפעלי בשר מקומיים. (בשר ברווז ואווז מיוצר בקנה מידה קטן יותר ומיוצא בעיקר לגרמניה ומערב אירופה) .  מחירי עלות יצור נמוכים (המחיר הממוצע לק"ג פטם בשער החווה  בינואר 2020 היה PLN 3.77)  (כ- 1 $), עלייה קטנה  של 3% לעומת ינואר 2019. מגבירים את הביקוש והצריכה.

ייצור בשר עופות בפולין תלוי במידה רבה ביצור גרעינים מקומי (בעיקר תירס) וביבוא של  -2 מיליון מגה טון  סויה המיובאת, בעיקר מדרום אמריקה וארה"ב.

על פי הערכות, צריכת בשר עופות בשנת 2019 הגיעה ל-27.5 ק"ג לנפש, כמעט 2% יותר לעומת שנת 2018.

בשר הפטם מהווה 36%  מצריכת הבשר הכללי בפולין, לעומת 51% צריכת בשר חזיר, ורק 5% לבשר בקר. למרות שהצרכנים  ממשיכים להעדיף בשר חזיר (צריכה לנפש של 41 ק"ג בשנה), בשר עופות נתפס כבריא יותר ופחות יקר, מה שמעלה את הביקוש. בנוסף, תעשיית עיבוד הבשר, מייצרת הרבה  נקניקיות  ופטה כבד מבשר עוף, כחיקוי למוצרים מבשר חזיר.

ההערכה היא, כי צריכת העופות בשנת 2020 תמשיך לגדול בגלל עליה ביצור, והקטנת כמות היצוא  בגלל שפעת העופות הפתוגנית (HPAI), (היצוא לסין נסגר). כמו כן, גם  עליית מחיר  בשר החזיר בשוק המקומי, תעלה את הדרישה לבשר פטם (זול יותר).

לפי דוחות מחקר של usda  (משרד החקלאות האמריקאי ), הם מעריכים כי יצוא בשר הפטם בפולין יקטן מאוד בשנת 2020.  יצוא בשר עוף הגיע ל -1.34 מיליון מגה טון בשנת 2019, שהם עלייה של 12% משנת 2018.  עם זאת, מבחינה כלכלית יש ירידה של 5%, המשקף ירידת מחירים.

מדינות רבות הטילו איסור על יבוא של עופות וביצי רבייה מפולין, בעקבות התפרצות שפעת העופות HPAI)), בדצמבר 2019. עד 12 במרץ 2020 היו 30 התפרצויות HPAI מאושרות בלהקות מסחריות. האיסורים הללו ממשיכים להשפיע לרעה על היצוא הפולני של בשר עוף בשנת 2020, שצפויים לרדת ב -7% משנת 2019.

כתבות נוספות