דיון סוער נערך לאחרונה בכנסת: בעל מפעל בשר סיפר כי עלות פיקוח וטרינרי עלתה מ-500 ש"ח ל-13 אלף ש"ח בחודש; יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח"כ כץ פיזר את הדיון. תאגיד הפיקוח, יש לציין, ביקש להסדיר את נושא הפיקוח ולמנוע כפילויות
מאת: דני בלר
צילום המחשה: Ibgroup2018 / 4.0 CC BY SA
סערה בוועדת העבודה בכנסת, שדנה לאחרונה בבקשת הממשלה להעלות את מחיר האגרות הפיקוח הווטרינרי. יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ, פיזר את דיון הוועדה שעסק בבקשת הממשלה לחוקק חוק להעלאת מחיר אגרות הפיקוח הוטרינרי, והוועדה לא אישרה את העלאת המחירים.
במהלך הדיון סיפר בעל מפעל קטן לייצור בשר בצפון הארץ, מוטי שמאקה, שכבר היום, עוד טרם הבקשה הנוכחית לייקור האגרות, בעקבות הקמת התאגיד הוטרינרי והפקעת הפיקוח הוטרינרי מטיפול הרשויות המקומיות, הוא משלם מדי חודש על הפיקוח 13 אלף שקלים בחודש במקום 500 שקלים בחודש. "בנוסף, התאגיד החדש דורש ממני דברים לא הגיוניים שאינם כתובים בחוק, כמו להחליף ברגים ב-50 אלף שקלים".
ח"כ כץ הטיח דברים קשים בתאגיד: "הקימו פה חלטורה. זה גוף שיכול לעשות מה שהוא רוצה. אין לו שום מגבלה. עסקים ייסגרו. מי אישר דבר כזה, להעלות את מחיר הפיקוח הווטרינרי מ-14 שקלים ביום ל-300 שקלים? בנו גוף גדול ומסואב, שיכול להביא עוד ועוד רופאים ופקחים, והלקוחות הם אלה שישלמו".
ח"כ משה אבוטבול: "לבעלי המפעלים וחנויות הבשר לא ברור על מה הם משלמים ולמה הסכומים כל כך גבוהים. מי שיסבול בסוף הן המשפחות הנזקקות, כי העלאת האגרות תושת עליהן". ח"כ אופיר סופר הוסיף: "ולבעל העסק אין כל ברירה כי מחייבים אותו בפיקוח וטרינרי".
יו"ר מרכז המועצות האזוריות בישראל, שי חג'ג': "העלויות היו בזמנו מאוד נמוכות. התאגיד שהוקם אינו יעיל ורוצה לייקר את האגרות. זה נופל על המשחטות והחקלאים. אם לא טוב לתאגיד, שיחזיר לנו, המועצות המקומיות, את הפיקוח הוטרינרי. אנחנו עושים את זה לא פחות טוב ממנו".
מנהל היחידה הווטרינרית במשרד הבריאות, ד"ר ינון יוני, הגיב: "אנחנו ערים לפניות של העסקים, ולא אחת כשהתאפשר הורדנו את רמת הפיקוח הנדרשת". מנכ"לית תאגיד הפיקוח הווטרינרי, ד"ר תניב רופא, אמרה כי לא כל המפעלים זקוקים לפיקוח במשרה מלאה ובהתאם התשלום שנגבה מהם. עוד אמרה כי גם טרם הקמת התאגיד הושת התשלום על המפעלים המפוקחים".
כוונת התאגיד – הייתה לפשט את העבודה של הלולנים מול גורמי הפיקוח ולמנוע כפילויות. במסגרת התאגיד ניתן, לדברי מקימיו, להעסיק מאות עובדים – רופאים וטרינריים ופקחים. חלק מהעובדים יועסקו בתאגיד על בסיס משרות העסקה קיימות ברשויות המקומיות ובמועצה לענף הלול, וחלקם על בסיס משרות חדשות.
התאגיד הוקם לפי פרק ו‘1 לחוק הרופאים הווטרינריים, אשר נחקק במסגרת רפורמה מקיפה שנערכה בשוק המזון לפי חוק התוכנית הכלכלית, לפי כחמש שנים. הרפורמה כללה אסדרה של כל שרשרת הערך של שוק המזון – החל משלב הייצור, דרך מקטעי הייבוא היצוא והשיווק, וכן הסדרים מיוחדים לעניין הפיקוח הווטרינרי על מוצרים מן החי. לא מן הנמנע, כי בדרך להפעלתו בהיקף מלא של התאגיד, יהיה עוד צורך לבצע התאמות – וכי מתכונת עבודתו תחזור מספר פעמים לשולחן הדיונים.